Ana içeriğe atla

CMS-2 Programlama Dili


CMS-2, Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan gömülü bir sistem programlama dilidir. Kod taşınabilirliğini ve tekrar kullanılabilirliğini artırmak amacıyla standartlaştırılmış üst düzey bir bilgisayar programlama dili geliştirmeye yönelik erken bir girişimdi. CMS-2, öncelikle ABD Deniz Kuvvetleri'nin taktik veri sistemleri (NTDS) için geliştirildi.
CMS-2, 1970'lerin başında Rand Corporation tarafından geliştirildi ve "Derleyici İzleme Sistemi" nin kısaltmasıdır. "CMS-2" ismi literatürde hedef sistemin türünü belirten bir harfle izlenir. Örneğin, CMS-2M, Deniz Kuvvetleri 16-bit işlemcileri, örneğin AN / AYK-14 gibi hedefler.

CMS-2, San Diego, CA'da FCPCPAC (Filo Bilgisayar Programlama Merkezi - Pasifik) için geliştirildi. Computer Sciences Corporation tarafından 1968 yılında Intermetrics'in tasarım yardımı ile hayata geçirildi. Dil gelişmeye devam etmiş ve sonunda AN / UYK-7 ve AN / UYK-43 ve UYK-20 ve UYK-44  bilgisayarları da dahil olmak üzere bir dizi bilgisayarı desteklemiştir.

CMS-2, toplam sistemin bölümlerinin bağımsız derlemesine izin vererek program modülerliğini teşvik etmek üzere tasarlanmıştır. Dil açıklama amaçlıdır. Kaynak serbest formdadır ve programlama kolaylığı için düzenlenebilir. Veri türleri arasında sabit nokta, kayan nokta, boolean, karakter ve durum bulunur. Karakter ve bit dizelerine doğrudan başvuru ve değiştirme izni verilir. Sembolik makine kodu, doğrudan kod olarak da bilinir.

Bir CMS-2 programı ifadelerden oluşur. Tablolar, sınırlayıcılarla ayrılmış sembollerden oluşur. Sembollerin kategorileri operatörler, tanımlayıcılar ve sabitleri içerir. Operatörler, bir programdaki belirli işlemler veya tanımlar için derleyici tarafından atanan dil ilkel öğeleridir. Tanımlayıcılar, programlayıcı tarafından veri birimlerine, program öğelerine ve bildirim etiketlerine verilen benzersiz isimlerdir. Sabitler, sayısal, Hollerith dizeleri, durum değerleri veya Boolean olabilecek bilinen değerlerdir.
CMS-2 ifadeleri serbest formdadır ve bir dolar işareti ile sonlandırılır. Bir açıklama etiketi, referans amaçlı olarak bir ifadenin başına yerleştirilebilir.
Bir CMS-2 kaynak programı iki temel deyim tipinden oluşur. Bildirge bildirimleri, derleyiciye temel denetim bilgileri sağlar ve belirli bir programla ilişkili verilerin yapısını tanımlar. Dinamik tablolar, derleyicinin çalıştırılabilir makine talimatlarını (nesne kodu) üretmesine neden olur.
Bir programın verilerini tanımlayan bildirimsel ifadeler veri tasarımları olarak adlandırılan birimler halinde gruplandırılır. Veri tasarımları, geçici ve kalıcı veri saklama alanları, girdi alanları, çıktı alanları ve özel veri birimleri için kesin tanımlardan oluşur. Verilere etki eden veya hesaplamalar yapan dinamik ifadeler, prosedürlere gruplanır. Veri tasarımları ve prosedürleri, bir CMS-2 programının sistem öğelerini oluşturmak üzere daha da gruplandırılmıştır. Derleyici, sistem öğelerini derleme zamanı sistemine birleştirir. Derleme zamanı sistemi tek başına ya da daha büyük bir programın parçası olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).