Ana içeriğe atla

Lua Programlama Dili

Lua (Portekizce den / luːə) gömülü sistemler ve müşteriler için öncelikle tasarlanmış hafif çoklu paradigma programlama dilidir. ANSI C ile yazılmış olduğu için Lua bir çapraz-platform, ve nispeten basit bir C API vardır.
Lua aslında anda özelleştirme için artan talebi karşılamak için yazılım uygulamaları uzanan bir dil olarak 1993 yılında tasarlanmıştır. En prosedürel programlama dilleri temel özellikler sağlanan, ancak daha karmaşık ya da etki alanına özgü özellikleri dahil edilmemiştir; bunun yerine, programcılar gibi özelliklerini uygulamak için izin dil uzatmak için mekanizmalar dahil. Lua genel uzantısı gömülebilir dil olması amaçlanmıştır gibi, Lua tasarımcıları hızı, taşınabilirlik, genişletilebilirlik geliştirmeye odaklandık ve kolaylığı kullanımı geliştirme.

Lua Roberto Ierusalimschy, Luiz Henrique de Figueiredo ve Waldemar Celes tarafından 1993 yılında kuruldu, Brezilya'da Rio de Janeiro Papalık Katolik Üniversitesi, Bilgisayar Grafik Technology Group (Tecgraf) üyesi.

1977'den 1992 yılına kadar, Brezilya bilgisayar donanım ve yazılım için (bir pazar rezerv denir) güçlü ticari engellerin bir politikası vardı. Bu ortamda, tecgraf müşterileri yurt dışından özel yazılım satın almak, ya siyasi ya da maddi, göze alamazdı. Bu nedenler, temel araçlar sıfırdan gerekli uygulamak için tecgraf açtı.

Lua tarihi "anne ve baba" olduğunu veri tanımı / yapılandırma dilleri SOL (Basit Nesne Dili) ve DEL (veri giriş dili). Onlar bağımsız iki farklı proje (hem Petrobras firması mühendislik uygulamaları için etkileşimli grafik programları vardı) içine biraz esneklik eklemek için 1992-1993 yıllarında tecgraf de geliştirilmiştir. Orada SOL ve DEL herhangi akış kontrol yapıları eksikliği oldu, ve Petrobras onlara tam bir programlama güç eklemek için büyüyen bir ihtiyaç hissetti.
dilin yazarları Lua Evolution, yazdığı gibi:

1993 yılında, sadece gerçek bir rakip açıkça uygulamalar içine gömülü şekilde dizayn edilmiş Tcl oldu. Ancak, Tcl veri açıklaması için iyi bir destek sunmadı, yabancı sözdizimi vardı ve Unix platformlarında sadece koştu. Biz nedeniyle düşmanca sözdizimi LISP'i veya Düzeni dikkate almadı. Python hala emekleme döneminde oldu. serbest, do-it-yourself sonra tecgraf hüküm süren bir atmosfer, bu dilin birçok potansiyel kullanıcıların profesyonel programcılar değildi çünkü biz ... kendi betik dili geliştirmeye çalışmalıdır oldukça doğal olduğunu, dil şifreli kaçınmalısınız sözdizimi ve anlambilim. Tecgraf müşterileri bilgisayar platformları bir çok farklı koleksiyonu vardı çünkü yeni bir dil uygulanması, son derece portatif olmalıdır. Biz Tecgraf diğer ürünleri de bir betik dili gömmek gerekir bekleniyordu çünkü nihayet, yeni bir dil SOL örneğini takip etmeli ve bir C API ile bir kütüphane olarak sağlanmalıdır.

Lua 1.0, nesne kurucular, mevcut hafif ve esnek tarzından sonra biraz farklı olma, SOL veri açıklaması sözdizimi dahil böyle bir şekilde dizayn edilmiştir (dolayısıyla adı Lua - sol güneş Portekizce olduğu; lua ay) olduğunu. Denetim yapıları için Lua sözdizimi çoğunlukla Modula (eğer, tekrar / kadar iken), ama aynı zamanda (parametreleri veya açık işaretçileri başvurmak için basit bir alternatif olarak, birden fazla atamaları ve işlev çağrıları birden fazla getiri) CLU dan etkisini almıştı, C ödünç ++ ( "biz onu gereken yere bir yerel değişken izin verme derli toplu bir fikir sadece ilan edilmesi"), Snobol ve AWK (ilişkisel diziler). Dr. yayınlanan bir makalede Dobb'un Dergisi, Lua yaratıcıları da Lua birincil veri yapısı gibi bir tablo geliştirmek için kendi karar üzerinde büyük bir etkisi vardı onların tek yerde veri yapısı mekanizması (liste) ile bu LISP'i ve Düzeni belirtmektedir.
Lua semantik giderek zamanla Şema etkilenmiş, özellikle anonim fonksiyonları ve tam sözcük Kapsam tanıtımıyla.

sürüm 5.0 öncesinde Lua sürümleri BSD lisansı benzer bir lisansı altında serbest bırakıldı. itibaren sürüm 5.0, Lua MİT Lisansı altında lisanslı edilmiştir. Her ikisi de ılımlı özgür yazılım lisansları ve hemen hemen aynıdır.

Yorumlar

  1. GTA'nın çok oyunculu özelliği
    Bazı programların arayüzü World of Warcraft'ın Lua arayüzü ile geliştirildi.
    Aynı zamanda Lua PSP oyunları yazılımında da kullanılır.
    Lua'nın büyük projelerde hızlı olduğu bilinmektedir. Kendi sitesinde Lua'nın en hızlı dili konuşılıyor ve hızlı konuşan dillerine atıfta bulunuyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).