Ana içeriğe atla

Matlab Programlama Dili

MATLAB (matris laboratuarı) çok paradigmalı bir sayısal bilgi işlem ortamı ve dördüncü nesil programlama dilidir. MathWorks, MATLAB tarafından geliştirilen tescilli bir programlama dili matris manipülasyonlarına, fonksiyonların ve verilerin çizilmesine, algoritmaların uygulanmasına, kullanıcı arayüzlerinin oluşturulmasına ve C, C ++, C #, Java, Fortran ve Python dahil olmak üzere diğer dillerde yazılmış programlarla arabirime izin verir.

MATLAB öncelikle sayısal hesaplama için tasarlanmış olmasına rağmen, isteğe bağlı bir araç kutusu, simgesel hesaplama yeteneklerine erişime izin veren MuPAD sembolik motorunu kullanır. Ek bir paket olan Simulink, dinamik ve gömülü sistemler için çok alanlı simülasyon ve model tabanlı tasarım ekliyor.

2004'te MATLAB, sanayi ve akademik alanlarda yaklaşık bir milyon kullanıcıya sahipti.MATLAB kullanıcıları, mühendislik, bilim ve ekonominin çeşitli geçmişlerinden gelirler.

New Mexico Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri bölüm başkanı Cleve Moler, 1970'lerin sonunda MATLAB geliştirmeye başladı.Öğrencilerini Fortran'ı öğrenmek zorunda kalmadan LINPACK ve EISPACK'e erişebilecekleri şekilde tasarladı. Yakında diğer üniversitelere yayıldı ve uygulanan matematik topluluğunda güçlü bir izleyici buldu. Bir mühendis olan Jack Little, Moler'in 1983'te Stanford Üniversitesi'ne yaptığı ziyarette kendisine maruz kaldı. Ticari potansiyelini bilerek, Moler ve Steve Bangert ile bir araya geldi. C'de MATLAB'yı yeniden yazdılar ve 1984'te kalkınmasına devam etmek için MathWorks'i kurdular. Bu yeniden yazılan kütüphaneler JACKPAC olarak biliniyordu. 2000'de MATLAB matris manipülasyonu için daha yeni bir kütüphane seti kullanmak üzere yeniden yazıldı. Lapack.
MATLAB ilk olarak kontrol mühendisliği alanındaki araştırmacılar ve uygulayıcılar tarafından benimsenmiştir, Little'ın uzmanlığı, ancak birçok başka alana hızla yayılmıştır. Şimdi eğitimde, özellikle lineer cebirin öğretimi, sayısal analizde de kullanılmaktadır ve görüntü işleme ile uğraşan bilim insanları arasında popülerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).