Ana içeriğe atla

MUMPS Programlama Dili (Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System)

MUMPS (Massachusetts Genel Hastane Hizmet Programı Çoklu Programlama Sistemi) veya alternatif olarak M, ACID (Atomik, Tutarlı, Yalıtılmış ve Dayanıklı) işlem işlemleri sağlayan genel amaçlı bir bilgisayar programlama dilidir. Onun ayırt edici özelliği, ana belleğe erişmek için çoğu dilde kullanılan değişkenlere benzer basit simgesel program değişkenleri ve alt dizinlenmiş diziler kullanarak disk depolamasına üst düzey erişim sağlayan "yerleşik" veritabanıdır.

M veritabanı, yüksek verimli işlem işlemleri için optimize edilmiş bir anahtar değer veritabanı motorudur. Bu nedenle, "şema-az", "şema içermeyen" veya NoSQL veritabanları sınıfında. Dahili olarak M, verileri çok boyutlu hiyerarşik seyrek dizilerde depolar (anahtar-değer düğümleri, alt ağaçlar veya birleştirme belleği olarak da bilinir). Her dizide en fazla 32 alt simge veya boyut olabilir. Bir skalar, sıfır alt indisli bir dizi elemanı olarak düşünülebilir. Değişken sayıda alt indeksi olan düğümler (alt dizinler olmadan bir düğüm de dahil olmak üzere) aynı dizide serbestçe birlikte bulunabilir.

Belki de M dilinin en olağandışı yönü, veritabanına sorgular veya alımlar yerine değişkenlerle erişildiği fikridir. Bu, geçici bir belleğe ve kalıcı depolamaya erişmenin, bir işlevin yerel (uçucu) veya genel (geçici) değişkenler üzerinde çalışmasına olanak tanıyan aynı temel sözdizimini kullandığı anlamına gelir. Pratik olarak, bu son derece yüksek performanslı veri erişimi sağlar.

Başlangıçta 1966 yılında sağlık sektörü için tasarlanan M, günümüzde birçok büyük hastane ve banka tarafından yüksek verimli veri işleme işlemlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir.

MUMPS, Neil Pappalardo, Robert Greenes ve Curt Marble tarafından 1966 ve 1967 yıllarında Boston'daki Massachusetts General Hospital'da (MGH) bulunan Dr. Octo Barnett'in hayvan laboratuvarında geliştirildi. Orijinal MUMPS sistemi, birkaç yıl sonra Unix'te olduğu gibi Yedek bir KYD PDP-7. Octo Barnett ve Neil Pappalardo, MGH'nin Hastane Bilgi Sistemi planlamasına katıldı, geri uyumlu bir PDP-9 aldı ve kayıt döneminde MUMPS'i kullanmaya ve laboratuar test raporlamaya başladı. MUMPS daha sonra yorumlanmış bir dil oldu, ancak o zaman bile, verilerle etkileşimi standartlaştırmak için hiyerarşik bir veritabanı dosya sistemi içeriyordu.

MUMPS'in bazı yönleri, Rand Corporation'ın JOSS'tan BBN'in TELCOMP ve STRINGCOMP yoluyla izlenebilir. MUMPS ekibi kasıtlı olarak bir tasarım hedefi olarak makineler arasındaki taşınabilirliği seçmeyi seçti. İşletmelerde veya bilgisayar donanımında, çağın makineleri için yaygın olarak desteklenmeyen bir başka özellik de, dilin kendisinde yer alan çoklu görev işleviydi. [Kaynak belirtilmeli]

Taşınabilirlik kısa sürede yararlı oldu, çünkü MUMPS kısaca bir süre yaşadığı bir DEC PDP-15'e adapte edildi. MUMPS bir hükümet araştırma ödeneği ile geliştirildi ve böylece MUMPS kamuya açıklandı (artık hibeler için bir gereklilik olmadı) ve yakında popüler DEC PDP-8, Data General Nova ve DEC PDP-11 ve Artronix PC12 mini bilgisayarları. MUMPS'le ilgili sözler genelde tıp camiasında yaygınlaştı ve 1970'lerin başında yaygın olarak kullanıldı, çoğu kez kendi ihtiyaçları için yerel olarak değiştirildi.

1970'lerin başında bir dizi donanım platformunda MUMPS'in pek çok ve çeşitli uygulamaları vardı. En yaygın olanı DEC'in PDP-11'deki MUMPS-11 ve MEDITECH'in MIIS'iydi. 1972'de, birçok MUMPS kullanıcısı o zaman kırık dili standartlaştıran bir konferansa katıldı ve bunu yapmak için MUMPS Kullanıcıları Grubu ve MUMPS Geliştirme Komitesi'ni (MDC) oluşturdu. Bu çabalar başarılı oldu; Bir standart 1974 yılına kadar tamamlandı ve 15 Eylül 1977'de ANSI standardı X11.1-1977 olarak onaylandı. Aynı zamanda DEC, PDP-11 için DSM-11 (Dijital Standart MUMPS) uygulamasını başlattı. Bu hızla pazara hakim oldu ve zamanın referans uygulaması oldu. Ayrıca, InterSystems PDP-11 (DSM-11 ile aynı) için ISM-11 sattı.

1980'lerin başında birkaç satıcı ANSI standardını karşılayan MUMPS tabanlı platformları piyasaya sundu. En önemlileri:

DSM (Digital Standard MUMPS) ile Dijital Ekipman Kurumu. VAX / DSM tarafından VAX / VMS platformu için DSM-11 yerini almıştı ve Alpha bu iki değişkenle geçti: DSM for OpenVMS ve DSM for Ultrix.
ISM (InterSystems M), PDP-11 platformunda M / 11 +, MS-DOS'ta M / PC, Veri Genelinde M / DG, IBM VM / CMS'de M / VM, Ve M / UX çeşitli Unix'lerde.
Diğer şirketler önemli MUMPS uygulamaları geliştirdi:

Greyson Technology Corporation, GT.M adlı derlenmiş sürümü ile.
DTM adlı Intel PC tabanlı bir ürün olan DataTree Inc.
Micronetics Design Corporation, UNIX ve Intel PC platformları için (daha sonra IBM'in VM işletim sistemine, VAX-VMS platformlarına ve Alpha-VMS platformlarına taşınan) MSM adlı bir ürün yelpazesine sahipti.
Bilgisayarla çalışan Danışmanlar (daha sonra MGlobal olarak değiştirildi), Houston merkezli bir şirket aslında 6800'de CCSM'yi, ardından 6809'da ve sonunda 68000'e bir liman oluşturdu ve daha sonra MacMUMPS olan Mac OS tabanlı bir ürün oldu. MGM MUMPS uygulaması üzerinde de çalıştılar. MGlobal da uygulamalarını DOS platformuna taşıdı. MGlobal MUMPS, IBM PC için ilk ticari MUMPS ve klasik Mac OS için tek uygulama idi.
Tandem Computers, hataya dayanıklı bilgisayarları için bir uygulama geliştirdi.
Bu dönem ayrıca önemli MDÇ aktivitesi gördü. MUMPS için ANSI standardının (X11.1-1984) ikinci revizyonu 15 Kasım 1984'te onaylandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).