Ana içeriğe atla

Ratfor Programlama Dili

Ratfor (Rational Fortran'ın kısaltması), Fortran 66 için bir önişlemci olarak uygulanan bir programlama dili. Fortran 66'da bulunmayan, GOTO'ları ve bildiri sayılarını değiştirmek için modern kontrol yapıları sağladı.

Ratfor, Kernighan ve Plauger tarafından "D.M. Ritchie tarafından UNIX işletim sistemi için geliştirilen C dilinden utanmazca çalınan" ( "Yazılım Araçları", sayfa 318) olarak tanımlanan aşağıdaki akış kontrol tablolarını sunar:

Ratfor, 1974'te Bell Telephone Laboratories'de Brian Kernighan tarafından tasarlanmış ve uygulanmıştır ve 1975'de Yazılım Uygulaması ve Deneyimi'nde tanımlanmıştır. Bu, "Yazılım Araçları" (Kernighan ve Plauger, 1976) adlı kitapta kullanılmıştır.

1977'de Purdue Üniversitesi'nde, ön işlemcinin geliştirilmiş bir versiyonu yazılmıştır. Rat4'dan daha küçük ve daha hızlı olduğu için Mouse4 olarak adlandırıldı. Purdue'de profesör olan Dr. Douglas Comer tarafından yayınlanan bir belge, "Ratfor tasarımcısı tarafından sergilenen kanıtlara zıt olarak, sıralı arama genellikle üretim yazılımı için yetersizdir" sonucuna varmıştır. Ayrıca, sözcüksel analizde, iyi bilinen teknikler Basitliği, kodlamanın kolaylığını ve özel yöntemlerin modülerliğini koruyarak verimlilik sunmak "olarak belirledi. (CSD-TR236).

Bir CDC 6500 sisteminde çalışan 3000 kaynak hattı programındaki ön işlemciye oranla 185.470 CPU saniyede çıktı. Çifte kodda ikili arama kullanıldığında bu% 50 oranında kesildi. Sınırsız otomata dayalı standart bir yöntemi kullanarak ad hoc sözlü tarayıcıyı yeniden yazma zamanı 12.723 saniyeye düşürdü.

Fortran 77'in varlığıyla, ratfiv adında bir halef (ratfor = rat4 => rat5 = ratfiv), / f77 seçeneğiyle daha okunaklı bir Fortran 77 kodu çıktı edebilir:

Başlangıç ​​Ratfor kaynak kodu 1985'te C'ye taşındı [1] ve Fortran 77 kodunu üretmek için geliştirildi.  Bu arada, gereksiz bir ara Fortran kodu (.f) (gcc) tutmadan doğrudan bir Ratfor dosyası (.r) derleme olanağı olan GNU C derleyicisi, 2010'da bir sıçrama ağacı canlandırmak için kurulmuştur. Foo.r), 2005'te f77'den GNU Fortran'a geçiş sırasında bu işlevselliği 4 sürümünde kaybetti.

Eski Ratfor yazılımını herhangi bir işletim sisteminde derlemek isteyen kullanıcılar için kaynak paketleri, .deb veya src.rpm paketi  hala kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).