Ana içeriğe atla

Comal Programlama Dili

COMAL (Common Algorithmic Language) 1973'te Benedikt Løfstedt ve Børge R. Christensen tarafından Danimarka'da geliştirilen bir bilgisayar programlama dilidir. COMAL, 8-bit ev bilgisayarlarında kullanılabilen ve rahatça kullanılabilen birkaç programlama dilinden biridir.

COMAL, BASIC, Pascal ve en azından Commodore ve Compis sürümlerinde Logo'nun kaplumbağa grafiklerinin yaygın eğitim programlama dillerinin bir karışımı olarak yaratılmıştır. Dil, yapılandırılmış programlama öğelerini, BASIC'in normalde kullanılacağı bir ortamda tanıtmak amacıyla oluşturuldu.

1980'lerin başında, Apple Computer, İrlandalı orta öğretim okullarına CP / M ve COMAL çalıştıran Apple II bilgisayarları tedarik etmek için bir sözleşme imzaladı.

1984 yılında Acornsoft, 8-bit BBC Micro ve Acorn Electron bilgisayarları için Paul Christensen ve Roy Thorton tarafından COMAL uygulamasını yayımladı.

İsveç Telekom sisteminin endüstriyel kolu olan TeleNova, 1984-1987 yılları arasında eğitim sektörü için "Compis" adlı bir masaüstü bilgisayarı üretti. Bu PC için standart programlama dili olarak COMAL'ın gelişmiş bir sürümü sağlandı. Hem CP / M86 hem de MS-DOS için sürümler oluşturuldu. İkinci sürümü Windows XP için kullanılabilir. (İsveççe) referans el kitabı ISBN 91-24-40022-X'dir

1990'da Thomas Lundy ve Rory O'Sullivan COMAL Programlamaya ilişkin kesin metni üretti.  COMAL'ı BBC Structured Basic ile eşleştirdiler ve karşılaştırdılar.

COMAL, 2016 yılından itibaren, eğitimsel bir programlama dili olarak halen aktif olarak kullanılmaktadır. Birleşik Krallık'taki bazı liseler, onu Bilgi İşlem konusunu öğretmek için kullanmaya devam ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).