Ana içeriğe atla

Mesa Programlama Dili

Mesa 1970'lerin sonunda Palo Alto, California, Amerika'daki Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nde geliştirilen bir programlama dili (Cedar dili ile değiştirilmiştir). Dil adı, zamanın programlama dili catchphrases'ini temel alan bir cümle idi, çünkü Mesa "yüksek seviye" bir programlama dili idi.

Mesa, modüler programlama için güçlü bir destek sağlayan ALGOL benzeri bir dildir. Her kütüphane modülünde en az iki kaynak dosyası vardır: kütüphanenin arayüzünü belirten bir tanım dosyaları ve arabirimdeki prosedürlerin uygulanmasını belirten bir veya daha fazla program dosyası. Bir kitaplığı kullanmak için, bir programın veya daha üst düzey bir kütüphanenin tanımları "içe aktarması" gerekir. Mesa derleyicisi, ithal edilen varlıkların tüm kullanımlarını tip-kontrol eder; Zaman kontrolünde tip kontrolüyle ayrı derlemenin bu kombinasyonu o zaman alışılmadıktı.

Mesa, özellikle yazılım istisnaları, iş parçacığı senkronizasyonu ve artımlı derleme konularında dil tasarımında ve uygulamasında birçok yeni yenilik getirdi.

Mesa, grafik kullanıcı arayüzüne sahip ilk kişisel bilgisayarlardan biri olan Xerox Alto'da geliştirildi, ancak Alto'nun sistem yazılımının çoğu BCPL'de yazılmıştı. Mesa, daha sonraki Xerox Star iş istasyonlarının sistem programlama dili ve GlobalView masaüstü ortamıydı. Xerox PARC daha sonra Mesa'nın bir üst kümesi olan Sedir'i geliştirdi.

Mesa ve Sedir, Modula-2 ve Java gibi diğer önemli dillerin tasarımı üzerinde büyük bir etkiye sahipti ve GUI'lerin, ağ ortamlarının temellerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir araçtı ve Xerox'un Bilgisayar bilimleri alanı.

Mesa aslen Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nin bir kolu olan Bilgisayar Sistemleri Laboratuarı'nda (CSL), deneysel mikro kodlu bir iş istasyonu olan Alto için tasarlandı. Başlangıçta yayılması, PARC ve Xerox'un bazı Altos bağışladığı birkaç üniversite ile sınırlıydı.

Mesa daha sonra, özellikle Pilot işletim sistemi için Xerox 8010 (Xerox Star, Karahindiba) ve Xerox 6085 (Daybreak) gibi Xerox ticari iş istasyonlarının sistem programlama dili olarak kabul edildi.

Xerox Geliştirme Ortamı (XDE) olarak adlandırılan ikincil bir geliştirme ortamı, geliştiricilerin işletim sistemi Pilot'u ve ViewPoint GUI uygulamalarını bir dünya takas mekanizması kullanarak hata ayıklamasına olanak sağladı. Bu, dünyanın "devlet" inin takas edilmesine izin verdi ve tüm sistemi felce uğratan düşük seviyeli sistem çökmelerine izin verildi. Bu teknik, büyük uygulama görüntülerine (birkaç megabayt'a) iyi ölçek vermedi ve bu nedenle mikro kodlu makineler SPARC iş istasyonları ve Intel PC'ler lehine feshedildiğinde sonraki sürümlerde Pilot / Mesa dünyası dünya takas görünümünden uzaklaştı. Temel donanım komut seti için bir Mesa PrincOps emülatörü çalıştırıyor.

Mesa şimdiye kadarki en yüksek kod yoğunluğuna sahip olan yığın makinesi diline derlendi (üst düzey dil bildirimi başına kabaca 4 bayt). Bu, 1981 tarihli bir makalede, Xerox Sistem Geliştirme Departmanı'ndan (daha sonra, PARC'ın geliştirme kolu) uygulayıcıların talimat kümesini ayarladığı ve ortaya çıkan kod yoğunluğu üzerine bir yazı yayınladığı bir tezde öne sürüldü.

Mesa, Mesaf Programlama Kursu üzerinden öğretildi ve insanlar Xerox'un o dönemde mevcut olduğu geniş yelpazede teknolojiyi kullandı ve programcı, kullanışlı olması için tasarlanmış uygulanabilir bir program olan bir "kesmek" yazarak sona erdi. Böyle bir kesmek için gerçek bir örnek, 1988'de yazılmış olan BWSMagnifier'dır ve insanlara, yeniden boyutlandırılabilir bir pencere ve değiştirilebilir bir büyütme faktörü tarafından tanımlanan iş istasyonu ekranının bölümlerini büyütmelerine izin verilmiştir. Xerox'tan eğitimli Mesa programcıları, ticaretin standart araçları haline gelmeden neredeyse on yıl önce, GUI'lerin, ağ oluşturma, istisnaların ve çoklu iş parçacıklı programlamanın temelinde oldukça tecrübeliydı.

Xerox'ta, Mesa sonunda Cedar programlama dili ile değiştirildi. Birçok Mesa programcısı ve geliştiricisi, Xerox'u 1985 yılında terk etti; Bazıları DEC Systems Research Center'a giderek Modula-2 + ve daha sonra Modula-3 dizaynında Mesa ile deneyimlerini kullandılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).