Ana içeriğe atla

MiniD Programlama Dili

MiniD programlama dili, Lua veya Squirrel damarında küçük, hafif bir uzatma dili olup, esas olarak D programlama dili ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hem nesne yönelimli hem de zorunlu programlama paradigmalarını ve bazı basit işlevsel yönlerini destekler.

Zlib / libpng lisansıyla dağıtılan MiniD, özgür yazılımdır.

MiniD, Haziran 2006'da statik olarak yazılmış bir dilin fikri olarak D programlama dilinin soyutlanmış bir versiyonu gibi başladı. "MiniD" isminin nedeni budur. Derleyici üzerinde çalışmaya başladıktan sonra, yaratıcı Jarrett Billingsley, bu dilde bir projenin ne kadar büyük olduğunu fark etti ve dili uygulamak daha kolay bir hale getirmeye karar verdi. Sonuç, C tarzı sözdizimi ile Lua benzeri bir dildi. MiniD, önümüzdeki birkaç ay boyunca Sincap benzeri sınıflar, D benzeri bir modül sistemi ve Lua benzeri çok yönlü okuma gibi çeşitli dillerden özellikler elde etti. 1 Ağustos 2007'de, on üç aydan uzun süren planlama ve programlama sonrasında, referans uygulamasının 1.0 sürümü serbest bırakıldı. Sürüm 1.0 dili belirtimi dondurulmuştur.

15 Haziran 2009'dan itibaren, MiniD sürüm 2 yayımlanmıştır. Sürüm 2, oyunlar gibi gerçek zamanlı uygulamalarda daha iyi davranış için temel çöp toplayıcısına dayanmak yerine kendi çöp toplayıcısını desteklemek için kütüphanenin çoğunun büyük bir yeniden uygulanmasını getiriyor. Sürüm 2 ayrıca dil ve standart kitaplıklarda birkaç değişiklik getiriyor.

MiniD'nin gelişimi Haziran 2011'de durduruldu ve aynı yazar tarafından Croc adlı yeni dilin temelini oluşturdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).