Ana içeriğe atla

Pike Programlama Dili

Pike, yorumlanmış, genel amaçlı, üst düzey, çapraz platform, dinamik bir programlama dilidir ve C ile benzer bir sözdizimi ile diğer birçok dinamik dilin aksine, statik ve dinamik olarak yazılmış ve açıkça tür tanımlamaları gerektirir. Dinamik olarak yazılan dillerin hızlı gelişimini ve esnek kodunu sağlayan, ancak yine de statik olarak yazılmış bir dilin bazı avantajlarını sağlayan esnek bir tür sistem sunar.

Pike, nesne yönelimli, işlevsel ve zorunlu programlama da dahil olmak üzere birçok programlama paradigması desteği ile Garbage collection, gelişmiş veri türleri ve birinci sınıf anonim işlevlere sahiptir. Pike, GPL, LGPL ve MPL lisansları altında serbest bırakılan ücretsiz bir yazılımdır.

Pike köklerini MUD için geliştirilmiş bir dil olan LPC'de bulur. İsveç, Linköping, Lysator'daki programcılar, en çok Fredrik Hübinette ve Per Hedbor, dil ve sanal makineyi MUD sürücüsünün geri kalanından ayırdı ve LPC4 olarak adlandırdığı çeşitli uygulamalar için hızlı bir prototip dili olarak kullandı.

LPC lisansı ticari amaçlarla kullanılmasına izin vermedi ve bu nedenle, 1994'te μLPC (mikro LPC) adı verilen yeni bir GPL uygulaması hazırlandı.

Ticari olarak uygun bir isim sağlamak için, μLPC, 1996 yılında Pike olarak değiştirildi. Şirketin adı yıllar geçmesine rağmen değişmesine rağmen, şu anda Roxen Internet Yazılımı olarak bilinen şirket birçok Pike geliştiricisini istihdam etti ve Pike'ın gelişimi için kaynak sağlamıştır. Roxen, şirket tarafından Pike tarafından geliştirilen bir web sunucusunun adıdır. Linköping Üniversitesi'ndeki programlama ortamı laboratuarı 2002'de Roxen'den Pike'in bakımını devraldı. Birkaç Pike programcısı, Opera Mini uygulamasının sunucu / ağ geçidi bölümlerinde dilin önemli bir rol oynadığı Opera Software'in Linköping bürosuna gittiklerini keşfetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).