Ana içeriğe atla

Vala Programlama Dili

Vala, C kodu üreten ve GObject sistemini kullanan, kendinden barındıran bir derleyiciyle nesne yönelimli bir programlama dilidir.

Vala, C # ile sözdizimsel olarak benzer ve anonim işlevler, sinyaller, özellikler, generics, yardımcı bellek yönetimi, özel durum işleme, tür çıkarımı ve foreach ifadeleri gibi çeşitli özellikleri içerir.Geliştiricileri Jürg Billeter ve Raffaele Sandrini, bu özellikleri, az yükle ve GObject nesne sistemini hedefleyerek özel bir çalışma zamanı desteğiyle düz C çalışma zamanına getirmeyi hedefliyorlar. Doğrudan makine koduna veya montaj dili derlemesine değil, daha düşük seviyeli bir ara dile derlenir. Kaynaktan-kaynağa C'ye derlenir ve daha sonra GCC gibi belirli bir platform için bir C derleyicisi ile derlenir.

Bellek yönetimi için, GObject sistemi referans sayımı sağlar. C'de bir programcı referansları ekleme ve kaldırma işlemlerini manuel olarak yapmalıdır, ancak Vala'da, bir programcı dilin yerleşik referans türlerini düz işaretçiler yerine kullanıyorsa, bu başvuru sayımlarını yönetmek otomatikleştirilmiştir.

Yerel kod kitaplıklarının işlevselliğini kullanmak, vapi dosyalarını yazmayı, kütüphane arabirimini tanımlamayı gerektirir. Bu arabirim tanımlarının yazılması, özellikle GObject temelli olduğunda C kitaplıkları için belgelenmiştir. Bununla birlikte, C ++ kitaplıkları desteklenmiyor. Vapi dosyaları GTK + da dahil olmak üzere GNOME platformunun büyük bir kısmı için sağlanmaktadır.

Vala, Jürg Billeter tarafından tasarlandı ve kendisi ve Raffaele Sandrini tarafından uygulanarak Mayıs 2006'da kendi kendine hosting derleyici bitirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).