Ana içeriğe atla

Awk Programlama Dili

AWK, Alfred Aho, Peter Weinberger ve Brian Kernighan tarafından 1978 yılında geliştirilmiş ve birçok Unix sürümünde (özellikle system v, version 3.1'den sonrakilerde) kendisine yer bulmuş, derleyici olmayan ve yalnızca yorumlayıcı bir programlama dilidir (dilin açık kaynak kodlu GNU versiyonu (GAWK) da, 1986 yılında Richard Stallman'ın tavsiyesi ile Paul Rubin ve Jay Fenlason tarafından yazılmış; 1988 ve1989'da David Trueman ve Arnold Robbins yepyeni GAWK versiyonunun AWK ile uyumlu olacak şekilde tamamen baştan oluşturmuşlardır).
AWK ile,
  • Küçük kişisel veritabanlarınızı yönetebilir, formatlı raporlar oluşturabilirsiniz..
  • Veriler üzerinde aritmetik ve string operasyonlarını gerçekleştirebilirsiniz..
  • Genel programlama yapılarını kullanabilir (kıyas operatörleri, döngüler v.s.)..
  • Kabukta bir komutun çıktısını on-the-fly işleyebilir ve başka bir komutun girdisi olacak şekilde formatlayabilirsiniz.
  • Doğru yerde kullandığınızda C, Pascal gibi dillerle -nispeten- zor olan operasyonları tek satırda gerçekleştirebilir,
  • Ağ soketlerine erişim saglayabilirsiniz.
Bunun yanında AWK yorumlanan (interpreted) bir dildir, AWK kodları tek başına çalıştırılabilir bir uygulamaya dönüştürülemez (C ve Pascal'a dönüştürmek ve ikili uygulamalar yaratmak için bazı araçlar mevcuttur), AWK betiklerinin bir sistemde çalışabilmesi için o sistemde AWK yorumlayıcısının bulunması gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).