Ana içeriğe atla

Linux

Linux (Listeni / lɪnəks / lin-əks ya da daha az sıklıkla / laɪnəks / lyn-əks  olarak telaffuz edilir), Unix benzeri bir bilgisayar işletim sistemidir; özgür ve açık model -aynı yazılım geliştirme ve dağıtımı. Linux'un tanımlayıcı bileşeni Linux çekirdeğidir,  ilk olarak 17 Eylül 1991'de Linus Torvalds tarafından yayınlanan işletim sistemi çekirdeği  Free Software Foundation, işletim sistemini tanımlamak için GNU / Linux adını kullanıyor ve bu da bazı tartışmalara neden oldu.

Linux başlangıçta Intel x86 mimarisine dayanan kişisel bilgisayarlar için geliştirildi, ancak o zamandan beri diğer işletim sistemlerinden daha fazla platforma taşınmıştır. Akıllı telefonlarda Android'in hakimiyeti nedeniyle, Linux tüm genel amaçlı işletim sistemlerinin en yüklü tabanına sahiptir.  Linux aynı zamanda ana bilgisayar bilgisayarları gibi sunucularda ve diğer büyük demir sistemlerinde önde gelen işletim sistemidir ve TOP500 süper bilgisayarların% 99,6'sında kullanılır  Masaüstü bilgisayarların yaklaşık% 2.3'ü tarafından kullanılır.  Chrome OS'de çalışan Chromebook, ABD K-12 eğitim pazarına hakim ve ABD'deki 300 doların altındaki dizüstü bilgisayar satışlarının yaklaşık% 20'sini temsil ediyor.  Linux, gömülü sistemlerde de çalışır - işletim sistemi genellikle bellenime yerleştirilmiş ve sisteme özel olarak uyarlanmış cihazlar. Bu, TiVo ve benzeri DVR cihazlarını, ağ yönlendiricilerini, tesis otomasyon kontrollerini, televizyonları,  video oyun konsollarını ve akıllı saatleri içerir. Çoğu akıllı telefon ve tablet bilgisayar, Android ve diğer Linux türevlerini çalıştırır.

Linux'un gelişimi, ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir. Temel kaynak kodu GNU Genel Kamu Lisansı gibi ilgili lisansları uyarınca herkes tarafından ticari olarak veya ticari olmayan olarak kullanılabilir, değiştirilebilir ve dağıtılır. Tipik olarak, Linux hem masaüstü hem de sunucu kullanımı için bir Linux dağıtımı (veya kısaca dağıtma) olarak bilinen bir formda paketlenir. En popüler Linux dağıtımları , Arch Linux, CentOS, Debian, Fedora, Gentoo Linux, Linux Nane, Mageia, openSUSE ve Ubuntu'nun yanı sıra Red Hat Enterprise Linux gibi ticari dağıtımlar ve SUSE Linux Kurumsal Sunucu. Dağıtımlar, birçoğu GNU Projesi tarafından sağlanan yardımcı programları ve kütüphaneleri destekleyen Linux çekirdeğini ve dağıtımın amaçlanan kullanımını yerine getirmek için genellikle çok miktarda uygulama yazılımı içerir.

Masaüstü Linux dağıtımı, X11, Mir veya Wayland uygulaması gibi bir pencere oluşturma sistemi ve GNOME veya KDE Software Compilation gibi eşlik eden bir masaüstü ortamı içerir; Bazı dağıtımlar LXDE veya Xfce gibi daha az kaynak gerektiren bir masaüstü de içerebilir. Sunucular üzerinde çalışmayı amaçlayan dağıtımlar, tüm grafik ortamları standart yüklemeden çıkarabilir ve bunun yerine LAMP gibi bir çözüm yığını kurmak ve çalıştırmak için diğer yazılımları içerebilir. Linux serbestçe yeniden dağıtılabilir olduğu için, herkes amaçlanan herhangi bir kullanım için bir dağıtım oluşturabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).