Ana içeriğe atla

Md5 Şifreleme

MD5 algoritması, 128-bit karma değer üreten, yaygın olarak kullanılan bir karma fonksiyonudur. MD5 başlangıçta bir şifreleme karması işlevi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış olmasına rağmen, kapsamlı açıklardan muzdarip olduğu tespit edilmiştir.  

Md5 Şifreleme

Veri bütünlüğünü doğrulamak için bir sağlama toplamı olarak, ancak yalnızca kasıtsız bozulmaya karşı kullanılabilir.Çoğu karma işlevleri gibi, MD5 de şifreleme veya kodlama değildir. Kaba kuvvet saldırısı ile tersine çevrilebilir ve aşağıdaki güvenlik bölümünde ayrıntılı olarak açıklandığı gibi kapsamlı açıklardan etkilenebilir. 

Örnek Saldırı

MD5, daha önceki hash fonksiyonu MD4'ü değiştirmek için 1991'de Ronald Rivest tarafından tasarlandı.
 RFC 1321'deki kaynak kodu "atıf dayalı" RSA lisansı içerir. MD5 karma işlevi MD kısaltmasını Merkle-Damgård yapımı kullanarak yapısından almaktadır. 

MD5'in güvenliği, 2012 yılında Flame Malware tarafından en açık şekilde zayıf yönleri ile sahada kullanılmış olan zayıflamıştır. MD5 Yazılım Mühendisliği Enstitüsü MD5'i temelde "şifreli olarak kırılmış ve daha ileri kullanım için uygun değildir" diye düşünüyor.

Md5 şifrelemenin mantığını anlamak için md5 şifreleyen bir kod satırı inceleyin Örnek Md5 Java Script

Md6

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).