Ana içeriğe atla

Sha Nedir (Secure Hash Algorithm)


Ençok kullanım alanı yine kullanıcıların şifrelerinin tutulduğu veri tabanlarıdır. 40 haneli değer üretir.
Güvenli Karma Algoritma, Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından ABD Federal Bilgi İşleme Standartı (FIPS) olarak yayınlanan bir şifreleme karması işlevleri ailesidir ve bunlara aşağıdakiler dahildir:

SHA-0: 1993'te "SHA" adı altında yayınlanan 160 bit karma işlevinin özgün sürümüne uygulanan bir retronim. Yayınlanmasından kısa bir süre sonra, açıklanmayan "önemli kusur" nedeniyle çekildi ve yerini biraz gözden geçirilmiş SHA-1 sürümü aldı.
SHA-1: Daha önceki MD5 algoritmasına benzeyen 160 bit karma işlev. Bu, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından Dijital İmza Algoritmasının bir parçası olarak tasarlandı. SHA-1'de kriptografik zayıflıklar keşfedildi ve standart, 2010 yılından sonra en çok şifreleme amaçlı kullanım için artık onaylanmadı.
SHA-2: SHA-256 ve SHA-512 olarak bilinen, farklı blok boyutlarına sahip benzer iki karma fonksiyona sahip bir ailedir. Sözcük boyutlarında farklılıklar vardır; SHA-256, 64-bit kelimeler kullanan 32-bit kelimeler kullanır. Her bir standardın kesilmiş versiyonları da SHA-224, SHA-384, SHA-512/224 ve SHA-512/256 olarak bilinir. Bunlar ayrıca NSA tarafından tasarlandı.
SHA-3: Daha önce Keccak olarak adlandırılan ve NSA olmayan tasarımcılar arasında bir kamusal rekabetten sonra 2012'de seçilen bir karma fonksiyon. SHA-2 ile aynı hash uzunluklarını destekler ve iç yapısı SHA ailesinin geri kalanından önemli derecede farklıdır.
İlgili standartlar, FIPS PUB 180 (orijinal SHA), FIPS PUB 180-1 (SHA-1) ve FIPS PUB 180-2 (SHA-1, SHA-256, SHA-384 ve SHA-512) 'dir. NIST Taslak FIPS Yayını 202, SHA-3 Standardını Güvenli Karma Standardından (SHS) ayrı olarak güncelledi.

Sha Kırma Denemesi (daha önceden oluşturulmuş ihtimaller algoritması)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Base64 Decode / Encode

Hızlıca String türündeki verinizi Base64  yada Base64  türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca Base64 veriye çevirebileceğiniz gibi, Base64 bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Base64 Base64 To Str Clear Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).

Str To Hex Converter (Hex To String)

Hızlıca String türündeki verinizi Hexadecimal yada Hexadecimal türündeki verinizi String veriye çevirme işlemlerinizi yapabilirsiniz, aynı zamanda Replace Özelliğini kullanarak şifrelenmiş değerleri düzelterek çevirebilirsiniz.Çevirme işlemlerini art arda yapabilirsiniz. Örnek: Bir veriyi üst üste defalarca hexadacimal veriye çevirebileceğiniz gibi, hexadacimal bir değeri defalarca geriye doğruda çevirebilirsiniz. Str To Hex Hex To Str Temizle Not: Bu sayfada yapacağınız çeviriler %100 güvenlidir. Ağınız dinleniyor olsa dahi verileriniz başkaları tarafından görüntülenemez.Çünkü çeviri işlemini yapan sizin bilgisayarınızdır(Bu site yada dış bir bağlantı değil).