Ana içeriğe atla

Programcı Nedir?

 Bazen yazılım geliştiricisi , yazılım mühendisi , programcı veya kodlayıcı olarak da adlandırılan bilgisayar programcısı , genellikle daha büyük bilgisayar yazılımları için bilgisayar programları oluşturan kişidir.

Programcı, bilgisayara belirli bir programlama dili sağlayarak bilgisayar yazılımı veya uygulamaları yazan/oluşturan kişidir. Çoğu programcı, Yapılandırılmış Sorgu Dili (SQL), Perl, Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), bütün programlama dilleri arasında, yapılandırılmış veri değişimini kolaylaştıran bir metin biçimi JSON, PHP, HTML, C, C++ ve Java gibi birçok programlama dili ve platformunda kapsamlı bilgi işlem ve kodlama deneyimine sahiptir.

Bir programcının en sık kullandığı bilgisayar dili (örneğin, Assembly , C , C++ , C# , JavaScript , Lisp , Python , Java , vb.) yukarıda belirtilen terimlerin önüne eklenebilir. Web programlama dilleriyle çalışan bazı kişiler , başlıklarının önüne web de koyabilir .



Terminoloji

Endüstri çapında standart bir terminoloji yoktur, bu nedenle "programcı" ve " yazılım mühendisi " farklı şirketlerde aynı role atıfta bulunabilir. Çoğu zaman, "programcı" veya "yazılım geliştirici" iş unvanına sahip biri, ayrıntılı bir belirtimi bilgisayar koduna uygulamaya, hataları düzeltmeye ve kod incelemeleri gerçekleştirmeye odaklanabilir. Bilgisayar bilimi dereceleri , önlisans dereceleri olabilir veya kendi kendilerine eğitim almış veya bir programlama temel eğitim kampına katılmış olabilirler . " Yazılım mühendisi " iş unvanına sahip bir kişinin yazılım mühendisliği ilkelerini, daha ileri matematiği ve bilimsel yöntemi anlaması beklenir., ve yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği veya bilgisayar bilimi derecesine sahip olması gerekebilir . Bazı ülkeler yasal olarak mühendis olarak adlandırılmak için bir mühendislik derecesi gerektirir.


Tarih

İngiliz kontes ve matematikçi Ada Lovelace , Ekim 1842'de Charles Babbage'ın analitik motorunda uygulanması amaçlanan bir programın (özellikle bir algoritmanın ) bir bölümünü yayınlayan ilk kişi olduğu için genellikle ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SHA kırmak (SHA-1, SHA256)

Md5 te olduğu gibi bununda kırılması imkansız kadar uzaktır. Hatta md5 ten çok daha zordur.Ama yine aynı yöntemlerle kırma işlemi denenebilir. ( Md5 Yöntem ) Kali linux terminal ekranında bu komutu kullanarak tüm md5 ve sha veri tabanlarında şifreyi taratabilir. Daha önceden kaydı varsa bulup size verebilir. Öncelikle aşağıdaki linkten bir Sha-1 Şifre oluşturalım. http://www.sha1-online.com/ Daha sonra oluşturduğumuz şifreli veriyi aşağıdaki kodla kırmayı deneyelim. Oluşturacağınız şifre deneme için basit olsun. Örneğin : "administrator" findmyhash   SHA256   -h   050f61a238cc006ebde9f281c354b304df959547 LDAP için; findmyhash LDAP_SHA1 -h " {SHA}cRDtpNCeBiql5KOQsKVyrA0sAiA= " -g Buradaki -g komutu şifre aramaya googleyi de dahil eder.

Wifi Hack (Wpa/Wpa2) Şifre Kırmak

Wifi Şifresi kırmak için Kali Linux'ta hazır gelen programları terminal kod satırıyla kullanarak kırabiliriz. İlk önce algoritmik olarak anlatayım. - Bir wifi ağı bulucağız. - Bulduğumuz ağın Mac adresini ve Kanal Numarasını not alacağız. - Bulduğumuz wifi nin Mac adresine sinyaller gönderip alıp bağlı olan bilgisayar ve telefonların mac adreslerini alıcağız. - Bulduğumuz ağın Mac adresini ve ona bağlı olan bilgisayar yada telefon gibi cihazlardan birinin Mac adresini kullanarak Wifi cihazından handshake yakalayacağız. Yani şifre taraması yapabilmemiz için gerekli wifi bağlantı dosyasını oluşturacağız. (Bu sırada Wifi ye bağlı olan saldırdığımız Telefon internetten düşecektir. Biz saldırmaya devam ettiğimiz sürece internet bağlantısı açılmayacaktır ve sürekli bağlanmaya çalışacaktır, bağlanmaya çalışırken handshake yakalamış olacağız.) - Ve artık Modeme şifre denemesi yapmaya hazırız. Saldırıyı başlatabiliriz. Kullanmayı bilenler için direk komutlar: crunc

Crunch Kullanımı (Kali Linux Şifre Kırma)

Crunch komutu kullanımı: Kali linux ile Wifi, Ftp, Web Admin, Ssh şifrelerini kırma işlemine başlamadan önce ilk önce şifre veri tabanınızı oluşturmalısınız. Yani içerisinde şifre ihtimallerinin olduğu .txt dosyamızı oluşturacağız. Crunch komutu bize kali linux üzerinde şifre ihtimallerini oluşturma işlemini yapmaktadır. Kendi şifre oluşturucumuzuda yazabiliriz. Python programlama dili kullanarak. Terminal ekranını açın : crunch 6 8  aeiou123  -o sifre.txt bu komut bize 6 ile 8 karakter arasında içinde a, e, i, o, u, 1, 2, 3 karakterleri olan tüm şifreleri üretecektir ve sifre.txt dosyasını oluşturup içine yazıcak. Kayıt etme ve oluşturma işini yapanda -o komutudur. Linux'ta Open işlevi görür.  Yada şifre saldırısı yapacağınız sistem hakkında bilginiz var varsayalım. Şifresi 7 haneden oluşuyor ve içerisinde harf ve sayıdan başka bişe yok. crunch   7   7  abcdefghijklmnoprstuvyzwx0123456789  -o  sifre.txt bize çok yüksek GB boyutunda dosya çıkaracaktır. Ama şifre